Επίσκεψη σε έργα ανάπλασης της UNESCO στη Σητεία
Στο σημαντικό ρόλο των Γεωπάρκων στην τοπική ανάπτυξη εκπαίδευση, ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και της ενδοχώρας της Κρήτης, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας στο 4ο Διεθνές συνέδριο Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO Ελλάδας- Κύπρου στη Σητεία. Νωρίτερα, ο Περιφερειάρχης με τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου Γιάννη Ανδρουλάκη και τον Δήμαρχο Σητείας Γιώργο Ζερβάκη επισκέφθηκαν τα εκτελούμενα έργα ανάπλασης στο κέντρο της Σητείας που χρηματοδοτούνται από την ολοκληρωμένη χωρική επένδυση (Ο.Χ.Ε) των περιοχών UNESCO. Στο συνέδριο με θέμα “Βιώσιμη ανάπτυξη και εκπαίδευση στα Παγκόσμια Γεωπάρκα ONESCO Ελλάδας-Κύπρου” ο κ. Αρναουτάκης καλωσόρισε τις αντιπροσωπείες Ελλάδας-Κύπρου, τους δεκάδες εισηγητές ομιλητές, όλους τους συμμετέχοντας, τονίζοντας ότι, «η διοργάνωση εντάσσεται στο σχεδιασμό της Περιφέρειας καθώς τα προηγούμενα χρόνια έχουμε διαμορφώσει και υλοποιούμε μία ολοκληρωμένη πολιτική για τις περιοχές του νησιού που είναι αναγνωρισμένες από τα προγράμματα της UNESCO δηλαδή τη Σαμαριά και τα Αστερούσια ως αποθέματα της Βιόσφαιρας και τον Ψηλορείτη και την Σητεία ως Παγκόσμια Γεωπάρκα.»
Ο Περιφερειάρχης μάλιστα ανέφερε ότι, από το ΕΣΠΑ «έχουμε δημιουργήσει ένα ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο και το συνολικό ποσό που επενδύουμε από την ολοκληρωμένη χωρική επένδυση για τις περιοχές UNESCO ανέρχεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ». Δημιουργούμε είπε, ενιαία ταυτότητα για τις τέσσερις περιοχές και χρηματοδοτούμε την ανάπτυξη δικτύων πεζοπορικών διαδρομών, αποκατάσταση μνημείων, έργα ανάδειξης φυσικού περιβάλλοντος αλλά και υποδομής για τους μόνιμους κάτοικους όπως εδώ στη Σητεία με την ανάπλαση του κέντρου της πόλης. Ο Περιφερειάρχης επίσης έκανε γνωστό ότι, για τη νέα προγραμματική περίοδο δίπλα στη διαδρομή των τεσσάρων περιοχών UNESCO προσθέτουμε τη διαδρομή των Μινωϊκών Ανακτόρων, ξεκινώντας από την Μινωική Ζάκρο που βρίσκεται εντός του Γεωπάρκου της Σητείας για να περάσουμε στα Μάλια, την Κνωσό, τη Φαιστό τη Ζώμινθο εντός του Γεωπάρκου του Ψηλορείτη και την Μινωική Κυδωνία στα Χανιά.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Περιφερειάρχης αφού συνεχάρη τους οργανωτές – συνδιοργανωτές, επισήμανε, ότι «τα Παγκόσμια Γεωπάρκα της Ουνέσκο, αποτελούν περιοχές που διαθέτουν μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς παγκόσμιας αξίας, αποτελούν πολύτιμα αρχεία της ιστορίας της γης και μας βοηθούν στην κατανόηση και αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προβλημάτων και των φυσικών κινδύνων. Με αυτό το δεδομένο η ανάδειξη και η προστασία των περιοχών αυτών θα συνεχίσουν να βρίσκονται στις προτεραιότητες της Περιφέρειας Κρήτης».